Lisa Taheij

4Daagse tegen IBD

Ik loop dit jaar voor de allereerste keer de Nijmeegse 4Daagse. Niet alleen ben ik ontzettend blij dat het als debutant gelukt is om een ticket te bemachtigen (geloof me, dat is moeilijker dan je denkt), maar het is voor mij ook even een moment van bezinning. Om even stil te staan bij hoe ontzettend bijzonder en waardevol het voor mij is dat ik mij hier op dit moment fit genoeg voor voel.

Als Crohn-patiënt is dat voor mij namelijk verre van vanzelfsprekend. Ik ben inmiddels alweer ruim een jaar medicijnvrij en ervaar op wat kleine incidentjes na geen klachten, maar dat is zeker wel eens anders geweest. Met name de eerste jaren na mijn diagnose waren zwaar. Hoewel ik gelukkig relatief weinig pijn had en de medicatie vrij snel aansloeg, waren er genoeg dagen waarop ik door mijn buikklachten of chronische vermoeidheid het huis niet uit kon of durfde. Daarbij had de timing van het opkomen van de Crohn overigens ook niet heel veel slechter gekund: na een jaar van 'onverklaarbare' klachten kreeg ik de officiële diagnose op mijn 16e, twee maanden voor de start van mijn eindexamenjaar op de middelbare school...

Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en is mijn situatie gelukkig flink verbeterd. Sterker nog, ik denk dat mijn leven nu beter is dan ik mij destijds ooit had kunnen voorstellen. Ik heb een mooie Bachelor op zak, een ontzettend leuke baan bij Defensie en ben bijna in de afrondende fase van mijn Master. Ik woon alweer ruim een jaar samen met mijn lieve vriend, ga regelmatig op avontuur met mijn vrienden en sport vrijwel dagelijks. Ik ben fitter en gezonder dan ooit, en hoewel ik daar natuurlijk ook zelf hard voor gewerkt heb (en nog steeds werk), voelt het vaak ook alsof ik gewoon heel veel geluk heb gehad. Er zijn immers genoeg patiënten die net zo'n hard hun best doen als ik, maar voor wie die inspanning om één of andere reden niet mag baten.

Ik loop de 4Daagse daarom niet alleen voor mezelf, maar ook voor alle andere patiënten met Crohn, colitis ulcerosa of een andere vorm van IBD. Met mijn deelname wil ik geld inzamelen voor onderzoek naar deze medische aandoeningen, zodat in de toekomst hopelijk alle IBD-patiënten net zo'n fijn leven kunnen hebben als ik nu heb.

Help jij mij naar de eindstreep?

10
17/06/2024
21:59

Derk

View all

Raised €250

Raised €500

Raised €1,000

Received first donation

Received 10 donations

Received 25 donations

Received 50 donations

Posted a blog update

Show more

A healthy digestive system is vital. It can be your best friend, or your worst enemy. Your digestive system can give you strength and energy, but it can also hinder you, make you housebound, or even kill you. The Stomach Liver Bowel Foundation (Maag Lever Darm Stichting) supports over two million people with digestive diseases, by funding research and providing information. Together, we fight for a healthy digestive system for everyone.