Aanvullend onderzoek naar PDS is noodzakelijk

Dit is de actie van Manon van Roosmalen
van totaal € 250 (16%)

Stel je eens voor, dat je ieder moment van de dag bewust bent van wat je eet, waar het toilet is en hoe snel je daar kunt komen. Eventjes de deur uitgaan is voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom niet meer zo vanzelfsprekend.

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een verstoring van het maag-darmkanaal die veel invloed heeft op eetgewoonten en de toiletgang. Naar schatting heeft 5 tot 15% van de Nederlandse bevolking last van PDS.

Zelf heb ik begin 2019 eindelijk de diagnose PDS mogen ontvangen. Ik zeg 'eindelijk', omdat ik al veel langer met klachten liep. De klachten zijn medisch nog niet aantoonbaar en worden daarom vaak onterecht als psychosomatisch bestempeld, of worden simpelweg in het hokje Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke klachten (SOLK) gestopt.

Dit zorgt ervoor dat de diagnose vaak erg laat, of zelfs nooit wordt gesteld. Dan leeft men onterecht met het idee: ‘misschien zit het tussen mijn oren’, vaak leidend tot een angststoornis, depressie of zelfs wat ergers.

Om dit soort situaties te voorkomen is aanvullend onderzoek naar PDS noodzakelijk. De Maag Lever Darm Stichting zet zich hiervoor in. Wil je ons verder helpen? Elke bijdrage wordt gewaardeerd!